Snoei tips op een rijtje

Snoeien kun je het hele jaar door doen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet.

Begin van het jaar januari/februari

In deze maanden van het jaar kan het nog flink koud zijn. Toch kun je alvast beginnen met het pakken van de schaar. Vooral in februari valt er veel te snoeien in de tuin!

Onder andere de fruitbomen mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze bomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt. Ook het snoeien van heesters en andere struiken is nog steeds mogelijk. Doe dit zeker in februari anders staan ze in de zomer niet mooi.

Maart/april

In het voorjaar kun je denken aan het terug snoeien van klimrozen, denk eraan dat je alleen de zijtakken snoeit en niet de hoofdtakken. Ook knotwilgen kunnen in maart worden teruggesnoeid. Veel voorjaarsbloeiers kunnen na de bloei worden gesnoeid.

Zomerperiode Snoei nooit in de volle zon! Je hoort het niet vaak, maar het kan wel snoeien in de zomermaanden. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je planten en bomen een kans geeft om goed te herstellen. Ze krijgen weer nieuwe scheuten waardoor ze sterker en gezonder de winter in gaan. Je kunt in de maanden juli en augustus bijvoorbeeld prima een Blauweregen knippen. Een berk of een haagbeuk is ook mogelijk. Mocht je rozen willen snoeien in juli dan is de kans op nabloei erg groot. Augustus is bijvoorbeeld een maand om de buxus eens goed aan te pakken.

Najaar september/oktober

Het bloeiseizoen is inmiddels voorbij en veel planten beginnen hun pracht te verliezen. De herfst is nu in aantocht. Je doet er in deze tijd goed aan om klimrozen een grondige snoeibeurt te geven. Let er wel op dat ze nu helemaal uitgebloeid zijn. Ook hoge heesters kort je het beste in tot de helft. Een taxus kun je over een periode van maart t/m oktober snoeien.

Winterperiode

De najaarsbloeiers kunnen gesnoeid worden net voordat het jonge blad weer uitloopt. Ook een druivenplant kun je in deze tijd van het jaar het beste snoeien. Ook zijn er nu veel kerstversieringen in de tuin te vinden waarmee je wat leuke decoratie kunt maken voor in huis. Bijvoorbeeld verschillende soorten takken.

Nieuws

Social Media

Nieuws

Social Media